Ehsal Management School – Brussel, België

Postgraduaat Digitale Marketing en Communicatie

Sinds 1 oktober 2013 ben ik opnieuw student. Na mijn opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen aan de K.U.Leuven, koos ik ervoor om een postgraduaat digitale marketing en communicatie aan de Ehsal Management School te volgen. Deze school is een onderdeel van de HUBrussel, die op zich weer een onderdeel is van de K.U.Leuven. Veel verschil zou er dan niet mogen zijn zou je denken, maar toch is niets minder waar. Over het niveau van de opleiding, of de manier van lesgeven zou ik veel kunnen vertellen, maar daarvoor verwijs ik jullie liever door naar meer gespecialiseerde blogs. Ik ga het hebben over de architectuur van een van de HUB gebouwen, Hermes1, 2 en 3 in de stormstraat te Brussel.

Hermes 1 (of is het nu 2, of toch nog 3?)

Ehsal Management School
Ehsal Management School

Het eerste wat opvalt aan dit gebouw is de nummering. Hoewel het over 1 gebouw gaat, is het opgesplits in 3 delen: Hermes1, Hermes2 en Hermes3. Waarom dit alles een apart nummer nodig heeft is me niet duidelijk, en eerlijk gezegd denk ik niet dat de directie hier zelf een logische verklaring voor heeft.

Op zich geen ramp. Het gebouw is opgesplitst in 3 delen, dus het zou iets meer gestructureerd zijn zou je vermoeden. Wel… guess again. Eerst en vooral, de nummering van de Ehsal gebouwen is totaal willekeurig. Het meest linkse deel is Hermes 3, het middelste deel hebben ze Hermes 1 genoemd, en het meest rechtste deel hebben ze tot Hermes 2 gedoopt. Omdat ik hier toch nieuwsgierig naar was heb ik even navraag gedaan, en dit zou zijn omdat de gebouwen apart zijn aangekocht. Eerst Hermes 1 (het middelste deel) dan het rechtse deel (Hermes 2) en daarna het linkse deel (Hermes 3). Waarom er niemand beroep heeft gedaan op de logica, om de gebouwen te vernummeren, blijft me echter wel een raadsel.

De splitsing van de Ehsal gebouwen maakt het geheel ook minder gestructureerd. Het meest opvallende hierin zijn de verschillende verdiepingen, deze zijn helemaal niet gelijklopend aan elkaar. Bijvoorbeeld, als je in Hermes 3, op de derde verdieping staat, komt dit overeen met de eerste verdieping van Hermes 1 en 2. Zelf mensen die hier 7 jaar gestudeerd hebben kunnen nog verdwalen in deze willekeur van benummering en anomalieën.

Glazen deur

Ehsal Management School
Glazen deur in EMS

Gelukkig kunnen we af en toe nog eens lachen met de foutjes in dit gebouw. Zo is er in Hermes 3 een ruimte die gebruik maakt van een dubbele glazen schuifdeur. Echter, deze glazen deur heeft helemaal geen functie. Ze staat constant open, je kan er door kijken, en als je wilt kan je er nog gewoon omheen klimmen ook. De deur staat ook totaal niet ingebouwd in een muur.  Ze staat er gewoon, zielig, alleen, zonder nut of meerwaarde voor onze maatschappij.

Niet ver van deze deur staat een wenteltrap. Mooi ding, gemaakt uit staal, maar verder niets speciaal. Alleen is de centrale cilinder waarrond de trap is gebouwd niet volledig. Ze reikt niet tot het plafond, maar is wel ruimschoots groter dan de gemiddelde mens. Was het budget op om de paal helemaal tot boven af te maken, of was dit een ingeving van de architect onder het motto: “we doen is zot, niemand gaat dit ooit merken!”? Niemand weet het.

Ehsal Management School
De onvolledige paal in Hermes 3

WI-Fi

Wat ongetwijfeld nog het meest frustrerend is in deze gebouwen is de Wi-Fi-verbinding. Als postgraduaat in digitale marketing en communicatie is het af en toe wel eens handig om via de laptop een werkje te maken. Wi-Fi is de dag van vandaag dan niet weg te denken. Gelukkig heeft de HUB over heel het gebouw een Wi-Fi-verbinding aangelegd. HOERA! Deze verbinding werkt behoorlijk goed… als je er op geraakt. Naar eigen ervaring is het op het 7e verdiep in Hermes 1 en 2 nog redelijk goed, al moet je dan hopen dat de meerderheid van de klas de lessen brost. Hoe minder mensen aanwezig, hoe makkelijker het is om op de Wi-Fi te zitten. Eens alle 50 leerlingen aanwezig zijn is het een hel om erop te raken. Een diepgaande zucht, of een vrolijke ‘Yes ik heb wifi’ hoor je dan stiletjes door de klas heengaan.
HUB en Wi-Fi, het blijft een verhaal apart…

Update 28-01-2014

Vandaag net gemerkt dat er slangen op het gebouw hangen. In Hermes 1, vlak boven de centrale ingang, hangen 4 slangen op het gebouw. Mooi wel, maar ik heb nog niet kunnen achterhalen waarom ze er hangen.

(Not so) Fun Facts:

Ehsal Management School
Campus Stormstraat
  • Enkele jaren geleden zou er iemand zelfmoord gepleegd hebben door van de 5e verdieping naar beneden te springen. Dit verhaal wordt door sommigen wel tegengesproken.
  • Hermes is de god van de handel in de Griekse mythologie. Handig, als in deze gebouwen ook de economie-studenten van de HUB les volgen.
  • Ehsal is de afkorting van Economische Hogeschool Sint- Aloysius. (en Aloysius was een Spaanse jezuiet)

Klik hier om terug te gaan naar het Mi(ni)sterie van architectuur

*Dit Artikel werd geschreven door Bart Van Nieuwenhuyse. Student postgraduaat digitale marketing en communicatie aan de Ehsal Management School.

40 gedachten over “Ehsal Management School – Brussel, België

Plaats een reactie