Vogelneststadion – Peking

Olympische Spelen

vogelneststadion
3D model van het vogelneststadion in Peking

De Olympische spelen zijn steeds een hoogtepunt voor architecten. Om de 4 jaar krijgt een nieuwe stad de kans om zich te tonen aan de wereld. Elke stad probeert zich hier dan ook steeds van zijn beste kant te laten zien, vaak met zeer impressionante architecturen en infrastructurele werken. Eerder op deze blog verscheen zo ook al het Maracana stadion, dat gebruikt zal worden voor de Spelen in 2016 en ook het King’s Cross station, dat verbouwd werd voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. 4 jaar voor de spelen in Londen, verzamelden topsporters uit alle hoeken van de wereld , in Peking, meer bepaald in het vogelnest stadion, of het nationaal stadion van Peking.

Architect

Architectenbureau Herzog& De Meuron uit Zwitserland kreeg de opdracht toegewezen om dit stadion te bouwen. De hoofdarchitect was Li Xinggang en het design werd mee bepaald door Ai Weiwei, een ondertussen wereldwijd bekende Chinese kunstenaar. Architectenbureau Herzog& De Meuron had de nodige ervaring in het bouwen van stadions aangezien ze een jaar voor de werken in Peking reeds begonnen waren met de bouw van de nieuwe Allianz Arena in Berlijn (het voetbalstadion van Bayern Munchen).
De werken begonnen in 2003 en eindigden op 28 juni 2008, slechts een maand voor de start van de Spelen in Peking.
Het stadion is 330m lang, 220m breed, 69m hoog en bood plaats aan 100.000 mensen tijdens de spelen. Later werd het aantal zitjes teruggebracht naar 80.000.

Architectuur

vogelneststadion
Een van de eerste designs voor het stadion

De hoofdarchitect, Li Xinggang, stelde de traditionele Chinese cultuur als uitgangspunt. Hiervoor haalde hij inspiratie uit Chinese vazen en keramieken. Dit bouwwerk moest ook weer een eyecatcher zijn naar de buitenwereld. China wou zich tonen als modern land met moderne architecturen (zie ook het National Centre for the Performing Arts). Daarom bedachten ze een poreuze structuur, die veel weg heeft van een vogelnest.

vogelneststadion
Dragende krachten in het stadion

Het stadion bestaat eigenlijk uit 2 aparte delen. Enerzijds is er het stadion zelf, dat vooral door de rode en witte stoeltjes. Anderzijds is er de constructie van schuine strepen, die willekeurig door elkaar lopen. Dit is het meest opvallende aan het gebouw en geeft het de looks van een vogelnest.
De buitenste constructie werd oorspronkelijk gebouwd om steunpilaren voor de dakconstructie te ondersteunen. De willekeurige lijnen in het gebouw zouden de echte dragers van het dak verbergen. Echter, het dak, dat vereist werd in het originele design kwam er nooit. Dit kwam door de instorting van terminal 2 in de Charles De Gaulle luchthaven te Parijs. Hierdoor werden de plannen voor elk groot project in China herbekeken en hertekend, waardoor het schuivende dak niet in het finale project zit.

Post- Olympische tijden

vogelneststadion
Vogelneststadion

Hoewel dit een prachtig stadion is, mist het momenteel volledig zijn doel. Doordat het stadion enorm duur is om te onderhouden (8miljoen euro  per jaar), word het ook nauwelijks verhuurd. De Chinese regering bedacht daarom enkele concepten die het stadion een 2e leven konden geven. Zo was er een plan om een hotel en winkelcentrum te bouwen in het stadion, maar door een gebrek aan investeerders ging dit niet door. Momenteel kan je voor 6,5 euro rondlopen in het stadion, of met een segway rijden over de 100m waar Usain Bolt zijn wereldrecord vestigde. Sinds 2009 kan je ook over een loopbrug over het stadion lopen.

Het is nog maar de vraag of het stadion nog lang zal bestaan. De corrosie aan het gebouw gaat sneller dan verwacht, en ook de hoge investeringen om het gebouw te onderhouden wegen niet op tegen de weinige concerten die er gegeven worden, of de inkomsten die gegenereerd worden aan toeristen.

Fun Facts

  • In totaal werkten er 17.000 medewerkers mee aan het bouwen van het stadion. 10 werknemers lieten daarbij het leven, maar volgens de Chinese overheid waren dit er maar 2. (U kiest zelf welk cijfer u gelooft)
  • Het budget werd oorspronkelijk vastgelegd op 500miljoen euro, maar werd teruggeschroefd tot 300 miljoen euro, nog een reden waarom het schuivende dak er nooit kwam.
  • Het stadion is ontworpen om aardbevingen met een sterkte van 8 op de schaal van Richter aan te kunnen.

Klik hier om terug te gaan naar het Mi(ni)sterie van Architectuur

*Dit Artikel werd geschreven door Bart Van Nieuwenhuyse. Student postgraduaat digitale marketing en communicatie aan de Ehsal Management School

3 gedachten over “Vogelneststadion – Peking

Plaats een reactie