Rotating Tower – Moskou

Rotating Tower
Rotating Tower

Architectuur is een statisch gegeven! Vaak proberen architecten dit statisch gegeven te doorbreken door gebruik te maken van golvende lijnen, of natuurlijke vormen. Zo is het Dancing House  te Praag gebaseerd op een dansend koppel, en gebruikte Frank Lloyd Wright zoveel mogelijk elementen uit de natuur. Andere architecten probeerden het nog dynamischer aan te pakken door enkele verdiepingen te laten draaien. Dit vinden we onder andere terug in de Stratosphere Tower in Las Vegas  en het Ryugyong Hotel te Pyongyang. David Fischer, een Italiaanse architect van het architectenbureau Dynamic Architecture, zag het nog groter en tekende een wolkenkrabber waarvan elke verdieping volledig draait.

Rotating Tower

Skyline in Moskou
Skyline in Moskou

Fischer ontwierp een concept voor een project in Mosou, een stad die voor de financiële crisis een enorme boost in moderne architectuur kende. Onder andere de hoogste toren uit Europa werd er gebouwd, alsook een toren die rond zijn as draait, een toren bestaande uit kubusjes en nog andere originele architecturen.
Het concept van Fischer bestond uit een toren van 70 verdiepingen. Elk van de 70 verdiepingen is anders en kan rond de centrale as roteren. De inwoners van elk verdieping zullen dus steeds een ander zich hebben over de stad.

Infrastructuur

Rotating Tower
Illustratie hoe de verdiepingen geinstalleerd zouden worden

Maar hoe zit het dan met liften, trappen, waterleidingen, elektriciteit enzovoort? Deze kunnen natuurlijk niet meedraaien. Fischers’ oplossing bestond erin om alle noodzakelijke infrastructuur in de centrale as te plannen.  Deze centrale as zou apart gebouwd worden, later zouden de apart geconstrueerde verdiepingen rond de centrale as geschoven worden.

Wind

Rotating Tower
Rotating Tower in verschillende mogelijke opzettingen

De idee van deze wolkenkrabber is dat hij draait volgens de wetten van de natuur. De enige drijvende kracht die de wolkenkrabber doet draaien is de wind. Elk van de 70 verdiepingen draait op zichzelf, waardoor de wolkenkrabber nooit dezelfde vorm zal hebben.
Een prachtige illustratie van de bewegingen kan je vinden in het onderstaande filmpje.

Fun Facts

  • De toren zou een kostenplaatje van 400 miljoen euro dragen, dit is ook de reden waarom de toren (nog) niet gebouwd werd… crisis
  • Om niet misselijk te worden, wordt de draaisnelheid van elk verdieping gelimiteerd, de bewoners kunnen ook zelf de draaisnelheid bepalen.
  • Dezelfde architect had ook plannen om een 2e dynamische toren te bouwen in Dubai, ook dit project ging niet door

Klik hier om terug te gaan naar het Mi(ni)sterie van Architectuur

*Dit Artikel werd geschreven door Bart Van Nieuwenhuyse. Student postgraduaat digitale marketing en communicatie aan de Ehsal Management School

Plaats een reactie