Unique circle yachts – Zaha Hadid

Over een luxueus jachtschipje

Deze week stond er op de profielpagina van een Facebook-vriend een simpel spelletje, dat als doel had om kunst meer in de picture te zetten. De bedoeling van het spelletje is dat iedereen die de bewuste post likete, of hierop reageerde, een kunstenaar toegewezen kreeg. Over deze kunstenaar/ kunstenares, moest je dan zelf je favoriete werk op je profiel zetten.

Zo gezegd, zo gedaan, puur uit nieuwsgierigheid likete ik de Facebookpost en kreeg ik Zaha Hadid als kunstenares om een favoriet werk van te kiezen.

Zaha Hadid

"Vaginastadion" of het Al Wakrah- stadion voor het WK voetbal van 2022
“Vaginastadion” of het “Al Wakrah-stadion” voor het WK voetbal van 2022

Zaha Hadid was een meevaller, ze was voor mij zeker geen onbekende. Onlangs is een van haar laatste concepten nog uitvoerig in de media gebracht: “het vaginastadion” voor het WK voetbal 2022 in Qatar. Hadid is ook bekend als de ontwerpster van het “Aquatics Centre” in Londen, het zwembad waarin de zwemdisciplines van de Olympisch spelen van 2012 doorgingen. Het leuke aan dit zwembad is dat het gebouwd werd met het oog op de toekomst. Een tijdelijke tribune werd na de spelen afgebroken, zonder teniet te doen aan het concept van Hadid.
Hadid ontwierp ook al enkele concepten voor Belgische bodem, waaronder het treinstation van Heist en het havenhuis(filmpje) in de Antwerpse haven. Veel van de werken die Hadid maakt zijn trouwens geïnspireerd op water, en de zee.
 

Stijl

De stijl van Hadid kan gerekend worden onder het deconstructivisme. Dit is een stijl die breekt met traditionele architectuur die vooral werkt met vierkanten, driehoeken, cirkels en vierhoeken als basiskenmerken. Het deconstructivisme zoekt hoe ze deze basisvormen kan vervormen, tot nieuwe vormen. Bekende werken in deze categorie zijn het “Dancing House” in Praag, of het “Walt Disney Concert Hall” in Los Angeles, beide werken van Frank Gehry.

Master

het grootste project uit de 5-delige reeks "Unique circle yachts"
Het grootste project uit de 5-delige reeks “Unique circle yachts”
Klik hier voor de originele foto

Maar dus, welk project van Hadid koos ik voor op mijn Facebookpagina te posten? De keuze was snel gemaakt. Een van de meest prestigieuze jachtschepen dat ik ooit zag, of toch het concept ervan, is “Master”, uit de unique circle yachts reeks. Dit was een vijfdelige reeks van concepten van jachten die ze uitdacht voor “Blohm+ Voss”, een Duits scheepswerf. Het jachtschip is met 128m het grootste, en meest imposante uit de reeks. Een ander jacht uit de reeks, de “Jazz” is reeds ter water gegaan.
De golvende lijnen in het schip zijn geïnspireerd door de golvingen van de zee, maar verbinden ook de verschillende dekken van het schip. Het interieur van het jacht kan volledig bepaald worden door de toekomstige eigenaars, maar de gelukkige zal ongetwijfeld kunnen kiezen uit een brede reeks opties zoals een zwembad, jacuzzi, sauna, dico, bioscoop of bar.

Fun Facts

Uique circle yacht
Mogelijk interieur
Klik hier voor de originele foto
  • Het jacht wordt nu al geschat het 3e duurste jacht ter wereld te zijn. Koploper blijft natuurlijk Roman Abramovich met zijn peperdure “Eclipse” van ± $800 miljoen (als je de rakketten, en andere veiligheidssnufjes meetelt kom je wel al snel aan $1,2 miljard)
  • Zaha Hadid was de eerste vrouw die de Pritzker- prijs won, een prijs voor nog levende architecten. Deze prijs is de meest belangrijke prijs binnen de architectuur.
  • Hadid heeft iets met sport, naast het Aquatics Centre, het Al Whakrah stadion (vaginastadion), designde ze ook een van de schansen voor het prestigieuze Vierschansentoernooi in Innsbruck.
  • Hadid is sinds kort opgenomen in de Orde van het Britse Rijk, ze kreeg er het Grootkruis, de hoogste adelijke titel.

Klik hier om terug te gaan naar het Mi(ni)sterie van Architectuur

*Dit Artikel werd geschreven door Bart Van Nieuwenhuyse. Student postgraduaat digitale marketing en communicatie aan de Ehsal Management School

Een gedachte over “Unique circle yachts – Zaha Hadid

Plaats een reactie